BOTA, 22 Nëntor 2022, 14:25

Ku ruhen bombat bërthamore amerikane në Evropë?

Ku ruhen bombat bërthamore amerikane në Evropë?

Në vitin 2019, një organ i lidhur me NATO-n publikoi dhe më pas fshiu një dokument që me sa duket konfirmonte diçka që dyshohej për një kohë të gjatë; armët bërthamore amerikane po ruhen në baza ajrore në disa vende evropiane.

Një kopje e dokumentit u botua nga gazeta belge De Morgen e cila thoshte se bombat bërthamore B61 ruhen në gjashtë baza në Evropë.

Bazat në djalë ndodhen në Kleine Brogel në Belgjikë, Büchel në Gjermani, Aviano dhe Ghedi në Itali, Volkel në Holandë dhe Incirlik në Turqi.

Prania e armëve rrjedh nga një marrëveshje gjatë Luftës së Ftohtë në vitet 1960 që synonte të pengonte Bashkimin Sovjetik dhe të bindte vendet e përfshira se fillimi i programeve të tyre të armëve bërthamore nuk ishte i nevojshëm.

B61 është një bombë e gravitetit termonuklear strategjik dhe taktik  me rendiment të ulët deri të ndërmjetëm, e cila përmban një dizajn të shpërthimit të rrezatimit me dy faza.

Ai është i aftë të vendoset në një sërë avionësh si F-15E, F-16 dhe Tornado.

Mund të lëshohet me shpejtësi deri në 2 Mach (2450.09 kph) dhe të bjerë deri në 15 metra, ku ka një vonesë prej 31 sekondash për të lejuar avionin e dorëzimit të shpëtojë nga rrezja e shpërthimit.

Ku ruhen bombat bërthamore amerikane në Evropë?