BOTA, 10 Shkurt 2024, 22:58

Çfarë do të thotë të jesh i pasur në Amerikë dhe si mund ta arrini atë?!

Çfarë do të thotë të jesh i pasur në

Përkufizimi se çfarë do të thotë të jesh i pasur në Shtetet e Bashkuara po ndryshon. Të qenit milioner konsiderohej si pika në të cilën një person ia dilte financiarisht në Amerikë, por shuma që ju nevojitej në vitin 2023 u rrit shumë sipas Anketës së Pasurisë Moderne të Charles Schwab. Personi mesatar i pasur në vitin 2023 duhej të kishte akumuluar 2.2 milionë dollarë në asete për t’u konsideruar i pasur. Megjithatë, nuk duhet ta ngatërroni të qenit i pasur me ndjenjën e pasur, pasi 57% e Millenials, 47% e Gen Z, 41% e Gen X dhe 40% e Baby Boomers thanë se ndiheshin të pasur.

Mbi gjysma e njerëzve të anketuar nga Charles Schwab kishin një vlerë neto prej rreth 560,000 dollarë, kështu që mund të mos keni nevojë të keni shumë para për t’u ndjerë i pasur. Por nëse do të donit të bëheshit të pasur, si do të vepronit? Këtu janë disa këshilla të dobishme.

Nëse dëshironi të pasuroheni, së pari duhet të përcaktoni se çfarë do të thotë kjo për ju. Good Financial Cents ju rekomandon të mendoni për gjëra të tilla si sa do të dëshironi të kurseni për daljen në pension, nëse e paguani borxhin tuaj dhe në cilën pikë do të investoni në bursë ose do të blini një shtëpi si pyetje të mira për t’u bërë në fillim e udhëtimit tuaj të pasurisë.

Të kesh një jastëk me para të gatshme është shumë e rëndësishme për të shmangur një rreth vicioz borxhi që mund të shkaktohet kur një barrë e papritur financiare shfaqet në jetën tuaj. Askush nuk e sheh ndonjëherë një aksident me makinë, por të jesh në gjendje të mbulosh koston e tij është mjaft e dobishme. Investopedia rekomandon që duhet të kurseni të paktën tre muaj nga paga juaj aktuale për një fond emergjence, por gjithashtu tha se shuma duhet të pasqyrojë nivelin tuaj të të ardhurave dhe shpenzimet e shënuara gjashtëmujore mund të jenë më të dobishme për disa.

Nëse doni të jeni të pasur, atëherë një nga gjërat e para që duhet të bëni është të hiqni qafe të gjithë borxhin tuaj të keq, i cili është i ndryshëm nga borxhi i mirë. Investopedia e përkufizoi borxhin e keq si “para të marra hua për të blerë aktive të amortizuara me shpejtësi ose aktive për konsum”. Qëllimi i eliminimit të borxhit tuaj të keq është të zvogëloni sasinë e parave që po paguani në interes për gjëra që nuk ju bëjnë para në këmbim. Makinat dhe rrobat janë dy gjëra për të cilat nuk duhet të hyni në borxhe edhe nëse ju nevojiten sipas Investopedia.

Borxhi i mirë mund të përfshijë gjëra të tilla si arsimimi juaj, si dhe fondet e nevojshme për të filluar një biznes ose për të blerë shtëpinë tuaj të parë. Të tre këto të fundit ka të ngjarë t’ju bëjnë më shumë para në afat të gjatë, kështu që të hyni në borxhe për ta është në rregull, ndërsa nuk duhet ta blini atë makinë të shtrenjtë.

Nëse nuk keni dëgjuar kurrë për interesin e përbërë, atëherë jeta juaj do të ndryshojë. Interesi i përbërë sipas Forbes është kur ju merrni interesin e fituar në paratë tuaja dhe i ri-investoni ato në mënyrë që paratë tuaja t’ju bëjnë edhe më shumë para në afat të gjatë.

Mos i vendosni vezët tuaja në një shportë është thelbi i kësaj këshille financiare dhe arsyeja pse keni nevojë për një portofol të larmishëm sipas Fidelity Investments është që kur një sektor merr një goditje, ju nuk e merrni atë goditje, duke reduktuar kështu rrezikun tuaj të përgjithshëm. Fidelity Investments rekomandon që investitorët duhet të shikojnë kryesisht katër komponentë për të diversifikuar portofolet e tyre: aksionet e brendshme, obligacionet, investimet afatshkurtra dhe aksionet nga tregu ndërkombëtar. Të folurit me një këshilltar investimi për këtë mund të jetë i dobishëm.

Ka shumë aspekte të tjera për të investuar që mund t’i merrni parasysh, si nëse doni apo jo të përfshini pasuri të paluajtshme në portofolin tuaj të investimeve. Por Fidelity vuri në dukje se duhet të merrni parasysh horizontin kohor të qëllimeve tuaja financiare përpara se të filloni udhëtimin tuaj të investimit.

Kjo nuk është gjithmonë e lehtë, por gjetja e mënyrave për të fituar më shumë para në mënyrë që t’i investoni ato në të ardhmen tuaj është një nga mënyrat më të shpejta për t’u pasuruar.

Është e rëndësishme të mbani mend se të qenit i pasur është gjithashtu subjektiv. Për shembull, në vitin 2020, Anketa e Pasurisë Moderne të Charles Schwab zbuloi se ata që u anketuan menduan se 2.6 milionë dollarë në asete duheshin për t’u konsideruar të pasur në Shtetet e Bashkuara.

Idetë moderne se kush është i pasur janë ulur pavarësisht nga mjedisi inflacionist pas pandemisë dhe kostoja në rritje e jetesës, një rezultat disi befasues duke marrë parasysh koston për të blerë një shtëpi dhe të gjitha pengesat e tjera financiare në ditët moderne të Amerikës./SCAN TV