BOTA, 22 Janar 2023, 17:17

Brazili dhe Argjentina po përgatisin një monedhë të përbashkët

Brazili dhe Argjentina po përgatisin një monedhë të

Udhëheqësit e Argjentinës dhe Brazilit po përpiqen të ndryshojnë kushtet ekonomike të Amerikës Latine . Siç zbulon Financial Times, Argjentina dhe Brazili po përgatiten të emetojnë një monedhë të re të vetme. Siç vlerësojnë ekspertët, ky është një hap i rëndësishëm dhe mund të jetë një lëvizje që do të krijojë bllokun e dytë më të madh ekonomik, pas euros. Në fund të fundit, të dy vendet kanë lidhje të forta tregtare. Është karakteristikë se në vitin 21 tregtia mes dy vendeve shkoi në vlerën astronomike prej 26.4 miliardë dollarësh.

Njoftimet, sipas të njëjtit raport, do të bëhen brenda javës. Gjithsesi, Buenos Aires është duke u vizituar nga presidenti brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, në vizitën e tij të parë zyrtare pas marrjes së detyrës.

Qëllimi i monedhës së re është të forcojë ekonominë në Amerikën Latine në mënyrë që ato të mos varen rreptësisht nga dollari për rritje. Në fakt, të dy liderët do t’i bëjnë një ftesë edhe vendeve të tjera të Amerikës Latine.

Lajmi, megjithatë, konfirmohet nga ministri i financave të Argjentinës, Sergio Massa, duke thënë për FT se “do të ketë një vendim për të filluar të gjithë parametrat e nevojshëm për një monedhë të përbashkët, që do të lidhet me çështjet fiskale dhe madhësinë e ekonomisë në rol. të bankave qendrore.

Duhet theksuar se kjo nuk është hera e parë që mbahen konsultime për një monedhë të përbashkët mes dy vendeve, por banka qendrore e Brazilit ka shprehur kundërshtime. Tani, megjithatë, duke qenë se të dy vendet drejtohen nga figura të hapësirës së qendrës së majtë, duket se qëllimi është më afër se kurrë. Madje edhe sot priten njoftime përkatëse nga presidenti i Brazilit i cili po viziton Argjentinën.