BOTA, 18 Nëntor 2023, 21:41

Agjencitë humanitare në Gaza paralajmërojnë shfaqjen e sëmundjeve: Disa zona po “përmbyten” nga ujërat e zeza! Banorët janë pa ujë të pijshëm

Agjencitë humanitare në Gaza paralajmërojnë shfaqjen e

Sulmet mes Hamasit dhe Izraelit vijojnë ende të jenë të ashpra dhe t’u kushtojë jetën mijëra njerëzve. Ndërkohë që janë në rrezik prej bombardimeve, banorët e Gazës tashmë po përballen dhe me rrezikun e sëmundjeve.

Një agjenci e ndihme të OKB-së, ka thënë se niveli i karburantit që lejohet në Gaza nga Izraeli po krijonte rreziqe “të mëdha” për shëndetin. Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Ndihmë dhe Punë (UNRWA) tha se vetëm gjysma e karburantit minimal ditor të kërkuar për operacionet humanitare ishte në dispozicion.

Pa pjesën tjetër, pjesë të mëdha të Gazës do të mbeten “të përmbytura me ujëra të zeza, duke rritur më tej rreziqet e sëmundjeve”, dhe 70% e mbetjeve të ngurta nuk do të hiqen, tha UNRWA.

Ai shtoi se kufizimet e karburantit kanë lënë palestinezët pa ujë të mjaftueshëm të pijshëm.

“Organizatat humanitare nuk duhet të detyrohen të marrin vendime të vështira midis aktiviteteve konkurruese për shpëtimin e jetës. Tensionet e komunitetit në një shoqëri dikur të lidhur ngushtë ka të ngjarë të rriten, duke e bërë edhe më të vështirë për UNRËA dhe organizata të tjera të veprojnë në një mjedis të krizës humanitare të paprecedentë”, thuhet ne deklaratë, sipas Skynews.

Gjatë natës, Izraeli tha se kishte rënë dakord të lejonte dy kamionë me karburant në ditë në Gaza.

Një zyrtar i Departamentit të Shtetit të SHBA specifikoi se rreth 140,000 litra karburant do të lejohen në çdo dy ditë, ku shumica e tyre është menduar për kamionët që dërgojnë ndihma, si dhe për mbështetjen e OKB-së në sigurimin e ujit dhe kanalizimeve.