BOTA, 16 Janar 2023, 20:55

Agjencia suedeze e sigurisë ngre alarmin: Rusia mund të rrisë aktivitetet kërcënuese

Agjencia suedeze e sigurisë ngre alarmin: Rusia mund të rrisë

Agjencia suedeze e sigurisë së brendshme SAPO pret që Rusia të rrisë aktivitetet që kërcënojnë sigurinë suedeze në disa fusha, duke përfshirë Telekomin dhe rrjetin e energjisë.

Kryetarja e SAPO-s, Charlotte von Essen, tha se Rusia ishte “e paparashikueshme”, por theksoi se “mund të presim që aktivitetet ruse kërcënuese për sigurinë kundër Suedisë do të rriten”.

Von Essen tha se sektorët “ku ka arsye për të qenë veçanërisht vigjilentë, për të luftuar spiunazhin dhe sabotimin” janë telekomunikacioni, furnizimi me energji elektrike dhe transporti i “materialit kritik”. Ajo nuk shtjelloi se çfarë donte të thoshte me këtë të fundit.

“Nga pala ruse, ka një interes për të shqetësuar këto zona,” shtoi zonja von Essen. “Këta janë sektorë ku sulmet kundër Suedisë mund të shkaktojnë dëme edhe në pjesën tjetër të Evropës.”

Zonja Von Essen shtoi se SAPO pret që Rusia të përdorë, “në një masë më të madhe se më parë, platforma jozyrtare si diaspora ruse, institucionet dhe kompanitë në Suedi”.

Ajo paralajmëroi gjithashtu se SAPO po sheh një rritje të përhapjes së “teorive konspirative dhe mesazheve antishtetërore, të cilat në afat të gjatë rrezikojnë të minojnë besimin në institucionet e shoqërisë, vendimmarrjen e politikanëve dhe legjitimitetin e shtetit”.

Ajo nuk pranoi të thoshte nëse aktiviteti rus ishte rritur që kur Suedia dhe Finlanda aplikuan për t’u bashkuar me NATO-n, pas pushtimit rus të Ukrainës.