BOTA, 11 Shkurt 2024, 11:45

A janë këto pesë vendet europiane më të lehta për të nisur një biznes?

A janë këto pesë vendet europiane më të lehta për

Fillimi i një kompanie të vogël ose të mesme në Europë nuk duhet të jetë aq e frikshme sa mendojnë shumica e njerëzve. Edhe pse disa vende në të gjithë kontinentin mund të kenë rregulla më të rrepta që mund të jenë të vështira për qytetarët jo-BE, të tjerat janë shumë të hapura dhe mikpritëse si për investitorët vendas ashtu edhe për ata të huaj dhe njerëzit e biznesit.

Pas COVID-19 dhe ndikimit të krizës energjetike, Europa ka bërë më shumë për të mbështetur dhe mirëpritur SME-të. Aktualisht ka një sërë skemash financimi dhe mbështetëse për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, si Programi i Tregut të Vetëm, Lidhja e Europës (CEF). Ai gjithashtu ka një sërë mjetesh njohurish si Portali i Biznesit të Europës Juaj, Rrjeti Evropian i Ndërmarrjeve dhe Erasmus për Sipërmarrësit e Rinj.

Sipas Statistikave, në vitin 2023, Bashkimi Europian kishte rreth 24.4 milionë ndërmarrje të vogla dhe të mesme (SME), duke punësuar rreth 85 milionë njerëz. Këto përbënin rreth 99.8% të të gjitha bizneseve të hapura në kontinent dhe ishin shtylla kurrizore e rajoneve dhe qyteteve më të vogla.

Sa e lehtë është të bësh biznes në çdo vend do të thotë të marrësh në konsideratë disa faktorë kyç. Indeksi i Lehtësisë për të Bërë Biznes i Bankës Botërore i ka klasifikuar këto në 10 parametra. Ato përfshijnë:

Fillimi i një biznesi
Marrja me lejet e ndërtimit
Marrja e energjisë elektrike
Regjistrimi i pronës
Marrja e kredisë
Mbrojtja e investitorëve të pakicave
Pagimi i taksave
Tregti përtej kufijve
Zbatimi i kontratave
Zgjidhja e falimentimit
Edhe pse jo çdo vend mund të jetë më i miri në çdo kategori të listuar më sipër, këtu janë disa nga vendet më të lehta në Evropë për të filluar një biznes:

Irlanda
Bullgaria
Holanda
Suedia
Mbretëria e Bashkuar.

/SCAN TV