IDE, 18 Gusht 2022, 19:35

Pse në Shqipërinë “demokratike”, 32 vjet ka më shumë vrasje se Kosova gjatë luftës?

Pse në Shqipërinë “demokratike”, 32 vjet ka më

Pyetjes pse Shqipëria ka më shumë vrasje se Kosova, disa do e logjikonin pokitikisht duke u përgjigjur:

Shqipëria ka shtet më të dobët, se Kosova.


Por kjo nuk është 100% e saktë, sepse shqiptarët e Shqipërisë kryejnë vrasje jo vetëm në Shqipëri.

Sipas një studimi që kam kryer 5 vitet e fundit, 87% e vrasjeve që janë kryer nga shqiptarët në Europë janë nga Shqipëria, ndërsa 13% janë pjesa e mbetur nga Kosova, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi dhe Presheva.

Pra shqiptarët e Shqipërisë shfaqin agresivitetin e tyre njësoj si brenda Shqipërisë, ku shteti është i dobët, po ashtu dhe jashtë kufijve ku shteti dhe qeveritë janë të forta (Gjermani, Itali, Hollandë, Angli, Francë, Belgjikë, Spanjë).

Vrasje kryejnë si ata që kanë 3 ditë në emigracion, por edhe ata që kanë 30-vjet atje.

Po pse një komb i ndarë në pesë pjesë ka filluar të shfaqë karakteristika tipare të ndryshme sociale?

Ka disa faktorë që ndikojnë:

- politikë

- socialë

- ekonomikë

- juridikë

120-vite të ndarë në sisteme dhe regjime të ndryshme kanë deformuar karakterin dhe tiparet e përbashkëta.

Shqiptarët që jetojnë jashtë kufijve shtetërorë janë më pak të shkolluar, por janë shumë më të edukuar, të sjellshēm dhe më puntorë.

Sistemi komunist, 45-vite në Shqipëri e shkatërroi pronën private dhe asimiloi shumë vlera sociale.

Tentativa komuniste për të krijuar njeriun e ri ishte një dështim total. Pjesërisht krijuan një monstër.

Aq larg shkoi marrëzia, sa u shpallëm vendi i parë ateist në botë.

Familja shqiptare nuk i mbijetoi dot tranzicionit post-komunist.

Mjafton t’i referohesh vrasjeve brenda familjes në Shqipëri dhe të kuptosh se kemi të bëjmë me një “luftë” brenda Shqipërisë

Shqiptarët e Shqipërisë po përjetojnë një çerek shekulli depresion.

Më shumē probleme psiqike kanë shqiptarët e Shqipërisë që kanë jetuar në paqe, sesa shqiptarët e Kosovës që dolën nga lufta, genicidi, shfarosja, përdhunimet etj.

Tiparet kriminale dhe tipologjia e vrasjeve në Shqipëri i përngjan kryesisht vrasjeve barbare që kryehen në Meksikë, Guatemalë, Brazil apo El Salvator, por me një ndryshim. Në Amerikën Latine, kryesisht bandat e kanë një motiv vrasjeje, që është pasurimi nëpërmjet grabitjeve, pengmarrjeve, gjobave etj. Ndërsa shqiptarët e Shqipërisë vrasin pa motiv:

- për një parking

- për një shikim shtrembër

- për një dashnore

- për një karikues celulari

- për një rubinetë çezme

- për një çadër plazhi

- për një radhë biletash

- për një volum muzike

- për një koment në Facebook

Për të gjitha këto arsye, një ekspert i kriminalistikës në Hamburg do i krahasonte vrasësit e shqiptarëve të Shqipërisë, njësoj me elementë kriminalë nga Çeçenia, të cilët kryjenë vepra penale pa motive.

Natyrisht, në këtë histori, pjesën e përgjegjësisë e ka shteti, policia, prokuroria dhe gjykatat, për rastet e vrasjeve në Shqipëri.

Rrugët e Shqipërisë janë mbushur plot rrugaçë dhe halabakë.

Kjo kategori duhet frenuar që në embrion, në të kundërt ata marrin krahë dhe mburren pas disa vitesh në vrasës.

Një shtet i fortë e nuhat me erë ata individë që kanëprirje kriminale. Kërbaçi i shtetit fillon pa mbërritur te vrasja.

Gjithsesi, kriza që po kalon Shqipëria këto 32-vite, padyshim i përngjan një lufte.

Shqipëria “demokratike” ka sot më shumë të vrarë se Kosova e luftës me Serbinë.

Në Kosovë gjatë luftës u vranë 10.782 shqiptarë.

Në Shqipërinë demokratike janë vrarë 2-fish.

Në Kosovë gjatë gjithë vitit 2022 janë vrarë vetëm 13 persona.

A na e kanë fajin ne në Shqipëri qeveritë që kemi votuar apo trutë e kokës që luftojmë me njëri-tjetrin?

Përgjigjen merreni duke krahasuar shqiptarët që jetojnë jashtë kufijve nën regjimin juridik dhe politok të qeverive që s’kanë votuar.

Këtu kam parasysh subjektet e veprave penale.

Çuditërisht ata sillen njësoj me pistoletë në mes Londrës, sikur janë në Fushë-Krujë!