AKTUALITET, 24 Janar 2023, 10:49

Shqipëria do të mirëpresë "Defender Europe 2023", këtë vit do të bashkohet edhe Kosova

Shqipëria do të mirëpresë "Defender Europe 2023",

Shqipëria do të jetë një nga mikpritësit e stërvitjes ushtarake “Defender Europe 2023” këtë vit, njoftoi Ministria e Mbrojtjes e Shqipërisë. Stërvitja "Defender Europe" është një stërvitje vjetore, shumëkombëshe, e përbashkët në shkallë të gjerë, në shkallë të gjerë, e drejtuar nga SHBA, e krijuar për të ndërtuar gatishmërinë dhe ndërveprueshmërinë midis Shteteve të Bashkuara, NATO-s dhe vendeve partnere.

Stërvitja “Defender Europe 2023” do të mbahet në verën e vitit 2023 në disa vende në të gjithë Evropën. Në Konferencën e Planifikimit Fillestar në mars të vitit të kaluar, përveç përfaqësuesve të Task Forcës Mjekësore Ballkanike, morën pjesë edhe përfaqësues nga mbi 30 vende partnere dhe aleate. Në tetor të vitit të kaluar, ministri shqiptar i Mbrojtjes vuri në dukje se mijëra trupa dhe automjete ushtarake do të kthehen në Shqipëri pas stërvitjes së suksesshme Defender Europea 2021.

“Defender 2021 ishte një histori e jashtëzakonshme sfidash dhe suksesesh, jo vetëm për Forcat e Armatosura por për mbarë shtetin shqiptar. Përvoja dhe angazhimi ynë i madh do të rikthehen në Shqipëri. Si stërvitje që shkojnë përtej dimensioneve ushtarake, tashmë kemi nisur përgatitjet për të pritur Defender 2023 dhe mijëra forcat tona aleate të udhëhequra nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës”, deklaroi Peleshi.

Asokohe, ambasadorja e SHBA-së në Shqipëri, Yuri Kim e përshëndeti "Defender 2021" si një “moment historik dhe si një pikë referimi në angazhimin e Shqipërisë për sigurinë rajonale dhe për përmbushjen e detyrimeve të saj në NATO, duke shtuar se stërvitjet e ardhshme do të shërbejnë për të bërë një hap më tej.

"Termi "historik" është i përhapur shumë, por është me të vërtetë e vetmja fjalë që mund të përdorim për të përshkruar ushtrimin që mund të përdorim për të përshkruar angazhimin. Stërvitja përfshin një sërë ushtrimesh jashtëzakonisht ambicioze. Fakti që kemi mbi 30 vende që marrin pjesë këtu këtë javë tregon se qëllimi ynë për të vepruar së bashku në tokë, në det apo në ajër nuk është thjesht i favorshëm, por është një arritje”, tha Kim.

Dy vite më parë, Shqipëria ishte një nga organizatorët e stërvitjes “Defender Europe 2021”, në të cilën morën pjesë 30 mijë ushtarë amerikanë. Rreth 28,000 forca amerikane, aleate dhe partnere nga 26 vende do të kryejnë operacione pothuajse të njëkohshme në më shumë se 30 zona trajnimi në më shumë se një duzinë vendesh nga Balltiku dhe Afrika deri në rajonet kritike të Detit të Zi dhe Ballkanit.

Ministri i Mbrojtjes së Kosovës, Armend Mehaj ka njoftuar sot se Forcat e Sigurisë së Kosovës do të marrin pjesë në stërvitjen “Defender Europe 2023” me më shumë se 1300 pjesëtarë. Mehaj ka theksuar në Facebook se Prishtina do të jetë një nga mikpritëset e stërvitjes, e cila organizohet nga Ushtria Amerikane për Evropë dhe Afrikë, me ndihmën e forcave aleate të 25 vendeve të NATO-s dhe partnerëve të tyre, tha Mehaj.

Ekipi planifikues i FSK-së, së bashku me ekipin e forcave amerikane dhe forcat tjera aleate, po zhvillon konferencën katërditore të fundit për planifikimin e stërvitjes ‘Mbrojtësi i Evropës 23’ në Budapest”, tha Mehaj.