AKTUALITET, 18 Maj 2024, 20:32

Nuk kaluan vettingun, por vijuan të paguhen/ 614 milionë lekë për 137 gjyqtarë që nuk gjykuan

Nuk kaluan vettingun, por vijuan të paguhen/ 614 milionë lekë

Nisja e vettingut në drejtësi në mars të 2018-ës, pasoi me vakanca të rëndësishme në sistem. Por në të njëjtën kohë për shkak të parashikimeve ligjore, dhjetëra gjyqtarë  e prokurore të shkaktuar nga shkalla e parë e vettingut u paguan për muaj me radhë në masën 75% të pagës së tyre edhe pse nuk jepnin me asnjë kontribut për sistemin.

Në raportin vjetor, Këshilli i Lartë Gjyqësor, qeveria e gjyqtarëve ka përllogaritur se që prej fillimit të procesit të vetingut, deri në 31 Dhjetor 2023, 137 gjyqtarë u shkarkuan nga Shkalla e Parë dhe u paguan në pritje të një vendimi të formës së prerë. Pagesat kapin shifrën e 614. 8 milionë Lekëve, 17 milionë të paguara vetëm gjatë vitit 2023.

Ndërkohë, aktualisht janë 73 gjyqtarë me vendimmarrje nga KPK-ja për shkarkim nga detyra, të cilët përfitojnë njëkohësisht sipas ligjit 75% të pagës. Një situatë e tillë përllogaritet me një efekt financiar prej 194, 5 milionë lekësh.