AKTUALITET, 12 Prill 2024, 16:20

“Kolla e mirë”, shtohen dy vaksina/ Bino: Po rriten rastet, sidomos te fëmijët

“Kolla e mirë”, shtohen dy vaksina/ Bino: Po rriten rastet,

Pas shfaqjes së rasteve me kollë të mirë në vend  komiteti i ekspertëve ka rekomanduar përforcimin  e vaksinimit tek fëmijët.  Sugjerimi është për kryerjen e dy dozave shtesë një në moshën  gjashtë dhe tjetra  në  13 vjeç.  Shefja e departamentit të sëmundjeve infektive në Institutin e Shëndetit Publik Silva Bino thotë se  skema e re do të mbulohet nga shteti dhe do të  aplikohet shumë shpejt.

“Duke qenë se ne përdorim në moshën shkollore vaksinim difteri tetanoz, komiteti i ekspertëve ka sugjeruar që kjo të jetë difeteri, tetanoz, përtus, duke përdorur në këtë rast pertusin aqelizor, sepse pertuesi qelizor nuk duhet të përdoret mbi moshën 2 vjeç, as tek gratë shtatzëna. Po ashtu komiteti ka rekomanduar, që të kryhet vaksinimi dhe në moshën 13 vjeç”, tha Silva Bino.

Vaksina  qelizore  për përtusin  aktualisht kryhet  në moshën dy, katër,  gjashtë muaj  dhe dy vjeç.  Shumë prindër  shmangin  aplikimin   e saj dhe privatisht kryejnë  një tjetër lloj vaksine  jo qelizore. Bino tregon diferencën mes të dyjave.

“Vaksina qelizore vërtetë jep temperaturë dhe shpesh herë prindërit  përpiqen të mos kryejnë këtë vaksinë, por të kryejnë një tjetër që natyrisht është vaksinë e mirë, por nuk jep temperaturë, por që mbrojtjen e ka pak më të ulët sesa vaksina qelizore.  Këta prindër që kanë  vaksinuar jo me vaksinën që ofrohet brenda vendit, por me vaksinën tjetër  e kanë më të domosdoshme rivaksnimin me të dyja dozat  dhe pjesa më e madhe e fëmijëve që ne kemi parë kanë qenë fëmijë të vaksinuar kryesisht me skemën tjetër nuk po them që s’ka vlerë ajo ka vlerë sidomos tek fëmijët që kanë tendencë të bëjnë konvulsione,  të tjerë kanë indikacion terapeutik ja rekomandojmë  natyrisht vjen me koston e përsëritjen e dozave”, tha Bino.

Me nisjen e vitit në Shqipëri u vu re një rritje e rasteve me  kollë të mirë kryesisht tek fëmijët, pas shfaqjes së saj  në  Europë  dhe vendet e rajonit. Kryesisht prek fëmijët. Kolla e fortë dhe agresive  shenja tipike  sipas mjekëve mund të zgjasë deri  në  tre muaj.  Nis  si grip, por çon deri  në pneumoni dhe inflamacion të trurit. Vaksina mbron nga format e rënda dhe humbja e jetës.